1 Maj 2018 – Wangfujing to Chaoyang ★

Några timmars promenad först till Wangfujing och sen bara vidare åt nått håll. Tillslut hamnade jag i Ritan park och fick ta bussen för det började bli matdags för hundarna.

“Gatan Wangfujing byggdes ursprungligen när Khublai khan 1267 uppförde Yuandynastins huvudstad Khanbalik (dagens Peking). Från mitten av Mingdynastin började gatan bli en affärsgata. Med tiden började det växa upp affärer längs Wangfujing och angränsande hutonger. Under Mingdynastin och framförallt Qingdynastin (1644–1911) beboddes Wangfujing av kungligheter och rika.Wangfujing blev under Qingdynastin en etablerad shoppinggata. Flera av kejsarens bröder bodde på gatan, och den har därför även kallats Shiwangfu (十王府) “Tio prinsherrgårdar”. På Wangfujing fanns det en brunn som var känd för sitt friska vatten. Brunnen var täckt med en exklusiv sexkantig paviljong. Namnet Wangfujing betyder “Prinsherrgårdsbrunn”. Namnet Wangfujing fick gatan under Mingdynastin (1368–1644).”

» FLER BILDER / MORE PICS