22 maj 2018 – Baguazhang 八卦 掌 (Xijiao line: Bagou- Wan´an) ★

“Baguazhang (kinesiska: 八卦 掌; pinyin: Bāguà Zhǎng) är en av de tre största kinesiska kampsportena av Wudang-skolan, de andra två är Taijiquan och Xing Yi Quan. Bāguàzhang betyder “‘Åtta diagrams hand’.”

Senaste ideen är att jag ska dra runt på diverse tunnelbana, buss osv linjer så långt det går. Alltid hittar man nått nytt tänker jag. Och Beijing har avancerat skitmycket med nya linjer sen jag var här första gången. Ett av dom senare är ett spårvägslinje från Bagou till Fragrant Hills. Sproilans ny linje som öppnade den sista december. Stoppen är några av dom bättre häromkring och första jag hoppade av på var Wan´an. Skulle kolla den enorma begravningsplatsen.

Den var inte öppen för publik längre. Antagligen just för den nya linjen med behändigt stopp precis på andra sidan vägen. Dom hade säkert fått sin beskärda del av turister som röjer runt bland folks gravar iom detta:/ Även en del av dom som dog på Tiananmen 1989 är begravda här.

Lyckades ändå övertala vakterna att ta mig till den graven jag verkligen ville besöka: Dong Haichuan 董海川 (elr Tung Hai Chuan) 1797 (eller 1813) –  1882. Grundaren av Baguazhang.  Så hittade honom och några andra viktiga i sammanhanget. Tack till vakten som följde med för skulle aldrig hittat dit själv. Har sett stora begravningsplatser men den här var enorm!!:/

Nu är inte jag inne på nån kampsport men som ett stort fan av gamla Hongkongrullar med Jet Li (som kör Baguastilen) så kändes det stort ändå:) Och som vanligt så har jag nördat vidare i ämnet och läst på en massa om Wudang, Baguazhan osv osv. Alltid bra för allmänbildningen

» FLER BILDER / MORE PICTURES

» Streetcars Return to Beijing After a Half-Century Absence (The Beijinger)

» https://sv.wikipedia.org/wiki/Bagua
» An Introduction to Baguazhang
» WIKI Baguazhang
» I Ching