29 Maj 2017 – Nanluoguxiang ★

“Nanluoguxiang was built in A.D. 1276, the same year the capital of the Yuan Dynasty (A.D. 1271 – 1368) was built. With a history of over 740 years, it is one of the oldest Hutongs in Beijing. Nanluoguxiang and its surrounding areas were once the capital city center of the Yuan Dynasty.”

Med tanke på att jag egentligen inte är nåt jättefan av gatsnutten i fråga så hamnar jag där stup i kvarten ändå. För mycket folk nästan jämt för ALLA som kommer till stan måste bara dit.
Samtidigt så är NLGX supergammalt hutongområde, en bra shortcut när man är ute och rör på sig och det finns en del bra butiker där. Mycket samma saker men snäppet billigare än Yandaixie, den andra stora turistmagnetgränden i området. En del stuff och butiker är faktiskt riktigt najs, som butiken som bara säljer braiga mjuka notebooks med mocka/läder omslag och snyggt papper för en 50 lapp och Shanghai Lady kosmetikashopen (finns en originalbutik i tunnelbaneänden av gatan och en copycat dito nånstans längre in) som tillverkas på samma sätt sen början av 30 talet. Billigt och bra och snygga plåtburkar. Och Plastered 8 och Feyuebutiken (Kinesiska original! No.1 Shaolintossor). Var där med Sanna och köpte Feyues till oss alla. Kostade nån tia paret. Det som säljs i Västvärlden och på nätet är oftast franska (dom snodde namnet och designen och säljer för dyra pengar. Fy. Inte alls samma sak.). Peking International Hostel  har bästa kaffet!

Sen finns det en miljon småbutiker som jag aldrig en varit inne på och alla dessa snacksställen. Och Wenyu Nailao (Cheese Shop) 文宇奶酪店 (på #49)som inte alls säljer ost utan yoghurt. Ost är inte en grej i Kina så man får gå till nått importställe och köpa en svindyr liten vakuumpackad ostkant från Frankrike istället. Yogurten är god dock. Den vanliga Beijingyoghurten är bäst! Finns överallt så man kan alltid få tag på en när man drar runt. Man återanvänder byttan så man dricker den på plats och lämnar tillbaks byttan. Ibland får man ge 1RMB i pant som man får tillbaks om ett par minuter:) En plastburksvariant finns också men inte samma sak:/  Yoghurten på muslimställena med toppings och honung på är helt annat men supergott. Den Kejserliga på Wenyu är ok, men fråga om smak och tycke. Ofta köer till stället så poppis är det iaf.

Nanluoguaxiang Layout Nanluoguxiang is a 787m long, 8m wide south-north lane aligned with 8 Hutongs respectively on both sides, continuing the “chessboard” layout passed down from ancient times. From south to north, the 8 Hutongs in the west side are Fuxiang Hutong (福祥胡同), Suoyi Hutong (蓑衣胡同), Yu’er Hutong (雨儿胡同), Mao’er Hutong (帽儿胡同), Jingyang Hutong (景阳胡同), Shajing Hutong (沙井胡同), Heizhima Hutong (黑芝麻胡同), and Qiangulouyuan Hutong (前鼓楼苑胡同). The eastern ones are Chaodou Hutong (炒豆胡同), Banchang Hutong (板厂胡同), Dongmianhua Hutong (东棉花胡同), Beibingmasi Hutong (北兵马司胡同), Qinlao Hutong (秦老胡同), Qianyuanensi Hutong (前圆恩寺胡同), and Ju’er Hutong (菊儿胡同). The whole block is like a big centipede, so it is also called centipede street.”


» FLER BILDER / THE GALLERY
https://www.chinadiscovery.com/beijing/nanluoguxiang.html


Subway: Take Line 6 or Line 8 to Nanluoguxiang Station (南锣鼓巷站) and get out from exit E.
Bus: Take Bus 13, 118, 3, 612, 60 to Guluoxiang Station (锣鼓巷站); or Bus 42, 701 to Di’anmendong Station (地安门东站); or Bus 124, 107, 635 to Baochao Hutong Station (宝钞胡同站); or Bus 104, 127, 108, 612, 113 to Jiaodaokounan Station (交道口南站).